nuffnang ads

Tuesday, December 28, 2010

KISAH AMYLIA FALISHA PART 6

Hampir 3 bulan lamanya Zahid berada di lawas bagi merawat kakinya untuk membolehkan dia berjalan semula. Amy telah kembali ke kolej bagi meneruskan pengajian ke semester seterusnya. Sepanjang tempoh itu,amy tidak pernah lupa untuk mengetahui perkembangan semasa tentang keadaan Zahid. Ini kerana tidak lama lagi besi yang berada dalam kaki Zahid sudah boleh dikeluarkan. Ini bermakna dalam tempoh yang terdekat Zahid boleh berjalan seperti orang lain. Amy tidak sabar menunggu saat di mana melihat Zahid berjalan seperti sedia kala.

Genap 4 bulan Zahid dalam tempoh rawatan tersebut,Zahid diarahkan pihak hospital untuk menjalankan rawatan bagi mengeluarkan besi yang menyokong penyambungan tulangnya. Zahid bersama kedua orang tuanya berangkat ke sibu dan amy tidak putus-putus berdoa agar keadaan Zahid pulih seperti biasa.

Proses pengeluaran besi tersebut mengambil masa 5 jam kerana ia merupakan proses yang amat rumit kerana jika berlaku kesilapan tulang kaki Zahid boleh patah. Akhirnya besi tersebut berjaya dikeluarkan tetapi Zahid masih tidak dapat berjalan seperti biasa kerana luka kakinya belum pulih seperti biasa. Ini mengambil masa sebulan lagi kerana menurut doktor yang merawat Zahid,luka tersebut terlalu dalam dan mengambil masa untuk pulih semula kecuali ada satu cara sahaja yang membolehkan Zahid berjalan tidak kurang dari sebulan. Doktor mencadangkan Zahid diberi tekanan yang agak kuat seperti tekanan perasaan bagi membolehkan dia bertekad untuk berjalan semula.

Ibu bapa Zahid buntu memikirkan cara bagaimana untuk memberi tekanan yang hebat pada Zahid kecuali Amy sanggup menolong mereka. Amy telah dimaklumkan mengenai perkara tersebut dan Amy bersetujun untuk membantu.

Selang 5 hari setelah kembali ke lawas,Amy telah menghantar sistem pesanan ringkas pada Zahid berbunyi
" Zahid,saya harap msg saya ini tidak menggangu awak buat masa ini,tetapi saya rasa saya harus memberitahu awak perkara ini. Saya harap selepas ini awak takkan cari saya lagi kerana saya tak suka lelaki tempang, saya perkukan lelaki yang sempurna buat diri saya. Awak tidak sempurna bagi saya dan saya rasa bodoh jika saya masih menunggu awak sambuh. Saya harap awak tidak berkecik hati!"

Setelah membaca msg dari Amy,Zahid meraung sekuat-kuatnya dan tidak menyangka amy sekejam itu melukakan hatinya. Air matanya bagaikan hujan tusrn di kala senja. Harapannya hancur seperti kakinya. Dengan linangan air mata Zahid bangun dari kerusi rodanya dan cuba untuk melangkah ke tingkap. Dengan susuah payah Zahid melangkah ke tingkap tanpa sebarang bantuan walaupun sakit di kakinya mencucuk bagaikan ditusk belati taham tetapi Zahid tidak peduli. Dia ingin berjalan semula dan tidak mahu kehilangan Amy. Ibu Zahid hanya memerhati Zahid dengan linangan air mata. Rancangan mereka berjaya,Zahid telah dapat berjalan smeula walaupun tidak sepenuhnya.

Setelah puas termenung di tingkap,Zahid berjalan semula ke biliknya tanpa menguunakan kerusi rodanya. Hatinya bagai disiat-siat apabila teringat msg yang diterima dari amy. Zahid bertekad esoknya dia akan berusaha untuk berjalan semula. Biarlah sakitnya mencucuk asalkan dia boleh berjalan semula. Selama tempoh 2 minggu Zahid berusaha untuk berjalan smeula,ibu Zahid tidak putus-putus memberitahu perkembangan semasa Zahid kepada Amy.

Selang 3 minggu,Zahid sudah boleh berjalan sperti biasa walaupun tidak sepenuhnya. Amy adalah orang yang paling gembira sekali kerana hasratnya untuk melihat Zahid berjalan semula seperti biasa termakbul. Amy bercadang untuk pergi ke lawas hujung minggu tersebut tanpa diketahui oleh Zahid. Keluarga Zahid sudah dimaklumkan mengenai keberangkatan amy ke lawas tersebut.

Zahid sedang leka menghirip udara segar di tepi sungai rumahnya. Dia tidak sangka dalam tempoh sesingkat itu dia berjaya berjalan semula. Syukur kepada ALLAH tidak pernah putus dari mulutnya.
"Assalammualaikum!"
Spontan Zahid menoleh lalu menjawab salam yang dihulurkan dan dia terkejut dan seperti mimpi Amy berdiri di hadapannya. "Awak!"

Air mata amy tidak dapat ditahan melihat keadaan Zahid,rindunya terlerai juga setelah berbulan lamanya ditahan. Tidak semena-mena Amy memeluk Zahid. Zahid masih terpaku kerana tidak percaya wanita yang begitu dicintainya berada di hadapan mata. "Saya sygkan awak Zahid,saya sengaja bagi awak msg camtu untuk memberi tekanan kepada awak,saya mahu awak berjalan semula,saya tak mahu awak lemah,saya minta maaf Zahid!" dengan linangan air mata Zahid membalas pelukan amy kerana sygnya pada amy sedikit pun tak berubah. Dia bersyukur amy mempunyai perasaan yang sama seperti dirinya. Kebahagiaan yang dicarinya akhirnya muncul di depan mata "Alhamdulillah!"

bersambung.....

No comments:

Blogger